woensdag 4 juli 2012

Kaart Melanesië, Oceanië

Kaart Melanesië
Melanesië is een van de vier regio’s waarin de Verenigde Naties op statistische gronden het werelddeel Oceanië hebben ingedeeld.

Het is een groep eilanden in de Grote of Stille Oceaan, ten noorden tot noordoosten van Australië.

Melanesië betekent zwarte eilanden (Grieks: melas = zwart, en nesos = eilanden). Het gebied is zo genoemd naar de huidskleur van de inheemse bevolking. Zij worden de Melanesiërs genoemd.

Het eilandengebied, in de Engelse spelling Melanesia, bestaat uit de gebieden Fiji, Nieuw Caledonië, Papua Nieuw Guinea, de Solomon Eilanden en Vanuatu.

Nieuw Caledonië is een overzees gebiedsdeel van Frankrijk.

Een aantal zeeën in het gebied zijn de Bismarck-zee, Solomonzee, Koraalzee, Tasmanzee.

Vulkanen
De eilanden van Melanesië vormen de toppen van een onderzees jong, vulkanisch gebergte.

Het hoogste punt bevindt zich in het centrale bergland van Nieuw-Guinea. De Gunung Jaya heeft een hoogte van 5.030 meter.

Bos
De eilanden zijn voor het merendeel bedekt met tropisch regenwoud. In het zuiden van het gebied komen moessonwouden en savannen voor. De kusten bestaan voor een groot deel uit mangroven.

Klimaat
Melanesië wordt beheerst door een tropisch klimaat dat door maritieme invloeden wordt gekenmerkt. De regio meet een gemiddelde temperatuur van 25 tot 18 °C.

De andere drie regio’s waarin de VN het gebied Oceanië hebben verdeeld is Australië en Nieuw Zeeland, Micronesië en Polynesië.