Kaart Fiji: CIA |
Fiji grenst aan de territoriale wateren van Vanuatu, Salomonseilanden, Tuvalu, Wallis en Futuna en Tonga. De eilandengroep ligt in de Grote of Stille Oceaan.
De eilandenstaat is verdeeld in eilandgroepen. Dit zijn de Kadavu-eilanden, de Lau-eilanden, die bestaan uit de Noordelijke Lau-eilanden, Zuidelijke Lau-eilanden en Moala-eilanden.
De Lomaiviti-eilanden, Mamanuca-eilanden, Rotuma, Vanua Levugroep met de Ringgoldeilanden, de Viti Levugroep en de Yasawa-eilanden.
De gehele archipel omvat ongeveer 330 eilanden, waarvan er 110 bewoond zijn. De belangrijkste eilanden zijn Viti Levu, het grootste eiland, Vanua Levu, Taveuni, Koro en de Rotuma-groep.
De hoofdstad Suva ligt aan de zuidkust van het eiland Viti Levu.
De eilanden zijn bergachtig en vulkanisch van aard. Mount Victoria op Viti Levu heeft een hoogte van 1.324 meter.
De archipel werd in 1643 door Abel Jansz Tasman ontdekt. Aan het eind van de 18de eeuw werden de eilanden door Cook en Wilson bezocht.
De eerste Britten vestigden zich er in 1830 en in 1874 volgde annexatie.
Nadat in 1965 interne autonomie was verkregen, werd Fiji op 10 oktober 1970 volledig onafhankelijk. De nationale feestdag is 10 oktober.
Klimaat en toerisme
Het klimaat op Fiji is tropisch. Vooral aan de oostzijde van de bergen valt veel regen.
Steden Fiji
Naast de hoofdstad Suva zijn een aantal andere steden en geürbaniseerde gebieden op Fiji: Lautoka, Nadi, Nasinu, Labasa, Ba, Lami, Levuka, Nausori, Savusavu, Sigatoka, Tavua, Rakiraki, Navua, Korovou.
Suva is het economisch, cultureel en bestuurlijk centrum van Fiji.
De haven bij de stad is belangrijk voor de invoer en uitvoer van producten en voor de doorvoerhandel tussen Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten van Amerika en Australië.
Bij Suva is ook een marinebasis.
Kaart steden Fiji: CIA |