zondag 24 juni 2012

Kaart Papoea Nieuw-Guinea en Port Moresby, Bougainville, Bismarck-archipel, Admiraliteitseilanden

Kaart Papoea Nieuw-Guinea: VN
Papoea Nieuw-Guinea heet officieel de Onafhankelijke Staat Papoea Nieuw-Guinea. Het is een land in Oceanië in de regio Melanesië met 6.057.263 inwoners (2009). De hoofdstad is Port Moresby en de officiële talen zijn Engels, Hiri Motu, Tok Pisin.

Papoea Nieuw-Guinea beslaat het oostelijk deel van het eiland Nieuw-Guinea. Tot de republiek behoren ook de Bismarck-archipel en de Admiraliteitseilanden en een deel van de Solomoneilanden, waaronder Bougainville.

Het land grenst in het westen aan Indonesië en ligt ten noorden van Australië. Ten oosten van de archipel liggen de Solomoneilanden en ten noorden de Federale Staten van Micronesië.

Ten noorden van de Bismarck-archipel ligt de eilandengroep de Carolinen.

De eilanden van de Bismarck-archipel liggen in het noorden aan de Bismarckzee en de Stille Oceaan en in het zuiden aan de Koraalzee. Tussen Papoea Nieuw-Guinea en de Solomon-eilanden ligt de Solomonzee.

Der Archipel besteht aus mehr als 200 Inseln, die kulturell Melanesien zugeordnet sind.

Bismarck-archipel
De Bismarck-archipel is een groep eilanden die tot Papoea-Nieuw-Guinea behoren. De archipel ligt ten noordoosten van het eiland Nieuw-Guinea.

Deze eilanden maakten tussen 1884 en 1914 deel uit van Duits Nieuw-Guinea. Zij zijn vernoemd naam aan de Duitse kanselier Otto von Bismarck.

Van de Bismarck Archipel zijn Nieuw-Ierland en Nieuw-Brittannië de belangrijkste eilanden.

Admiraliteitseilanden
De Admiraliteitseilanden, in het Engels Admiralty Islands, zijn een groep van ongeveer 40 eilanden in de Grote Oceaan voor de kust van, en behorend tot, Papoea Nieuw-Guinea.

De eilanden liggen ongeveer 600 kilometer ten noordwesten van Rabaul. Het grootste eiland is Manus.

Bougainville
Bougainville is het grootste eiland van de Solomoneilanden, maar behoort tot Papoea Nieuw-Guinea. De hoofdstad is Arawa.

Het eiland is zwaar bebost en bestaat vrijwel geheel uit vulkanische gebergtes. De hoogste top op Bougainville is met een hoogte van 2.743 meter de actieve vulkaan Babbi.

Steden Papoea Nieuw-Guinea
Naast de hoofdstad Port Moresby zijn een aantal andere belangrijke steden in Papoea Nieuw-Guinea: Lae, Madang, Wewak, Goroka, Arawa.

Kaart steden Papoea Nieuw-Guinea: CIA