Kaart Solomoneilanden: CIA |
De Solomoneilanden liggen ten oosten van Papoea Nieuw-Guinea en ten noordoosten van Australië. Ten noorden ligt Nauru, ten oosten liggen Kiribati en Tuvalu, ten zuidoosten ligt Fiji en ten zuiden Vanuatu.
Ten zuiden van de eilanden liggen de Solomonzee en de Koraalzee.
De archipel wordt wel ingedeeld in twee rijen van zes grote eilanden. Dit zijn Choiseul, Santa Isabel, Malaita, New Georgia, Guadalcanal en Makira en bijna duizend kleine eilandjes.
De groepen bestaan verder uit de eilanden San Cristobal, Santa Isabel. Kleinere eilanden zijn de Florida- en Russellgroepen; de Shortland-, Mono (of Treasury)-, Vella La Vella-, Kolombangara-, Ranongga-, Gizo- en Rendova-eilanden.
Naar het oosten liggen Santa Cruz, Tikopia en de Ref- en Duff-groepen. Rennell en Bellona liggen in het zuiden.
In het noorden van de Solomoneilanden liggen Ontong Java of Lord Howe en talrijke kleine eilanden.
Het eiland Bougainville behoort geografisch tot de Solomoneilanden, maar hoort bestuurlijk bij Papoea-Nieuw-Guinea.
De Solomoneilanden zijn voor een deel van vulkanische oorsprong en voor een ander deel bestaan ze uit koraal.
De meeste eilanden zijn bergachtig en bedekt met dichte wouden. Het hoogste punt is ruim 3.000 meter.
Klimaat en toerisme
De Solomoneilanden kennen een equatoriaal-oceaan klimaat. Het is er gedurende het jaar extreem vochtig. De gemiddelde temperatuur is 27 °C en er zijn weinig schommelingen in de temperatuur.
De eilanden kennen van juni tot en met augustus een koelere periode. November tot april kennen een noordwestelijke wind. Deze brengt meer regenval en zo nu en dan cyclonen.
Steden Solomoneilanden
Naast de hoofdstad Honiara zijn een aantal steden op de Solomoneilanden: Auki, Buala, Gizo (Ghizo), Kirakira (Kaokaona), Lata (Santa Cruz), Munda, Noro, Taro Island, Tigoa (Tinggoa), Tulagi (Tulaghi).
Kaart steden Solomoneilanden: CIA |